Skip to content
Mannaz Mentor - aanbod

Beelddenken


Cursus
Lady Annick Lentacker
Toegangscode nodig
Inschrijven

Cursus over beelddenken versus taaldenken.

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen gemakkelijker informatie verwerken en onthouden door middel van beelden en visuele hulpmiddelen, terwijl anderen meer verbale of geschreven informatie nodig hebben?

Dit cursus gaat over beelddenken - een manier van denken en leren die steeds meer aandacht krijgt in het onderwijs en de werkplek. Beelddenkers hebben een unieke manier van informatie verwerken en kunnen complexe problemen oplossen door middel van hun creatieve en visuele denkproces.

In deze cursus leer je wat beelddenken is, hoe je het kunt herkennen en hoe je beelddenkers kunt ondersteunen in hun leer- en werkomgeving. Ik bespreek ook enkele controversiële aspecten van beelddenken en hoe het van invloed kan zijn op emotionele stoornissen.

Of je nu een beelddenker bent of geïnteresseerd bent in het begrijpen van deze manier van denken, deze cursus biedt een fascinerende kijk op de creatieve en visuele geest.

 

De cursus is onderdeel van de opleiding Mannaz Mentor - module bijscholing, maar kan ook door anderen gevolgd worden.

Prijs voor de cursus is € 49. 

Je stort het bedrag op de rekening van Mannaz vzw Rekening BE11 9734 4911 1448 met de vermelding 'cursus beelddenken'.  Van zodra het geld op onze rekening staat, stuur ik je de inlogcode.

Je hebt levenslang toegang tot de cursus.

 

De cursus "Beelddenken" biedt een diepgaande verkenning van het concept en de kenmerken van beelddenken, dat een alternatieve denkstijl vertegenwoordigt waarbij het mentale proces voornamelijk op visuele beelden en verbeelding gebaseerd is. Deze cursus omvat een breed scala aan onderwerpen om een dieper inzicht te bieden in beelddenken en de impact ervan op diverse aspecten van het dagelijks leven.

Het begint met een definitie van beelddenken en onderzoekt zorgvuldig de verschillen tussen beelddenken en taaldenken, waarbij de nadruk wordt gelegd op de voordelen en uitdagingen van deze denkstijl. Hierbij worden voordelen zoals creativiteit en probleemoplossend vermogen belicht, naast de uitdagingen zoals moeite met taal.

De cursus biedt inzichten in de herkenning van beelddenken, inclusief tekenen van beelddenken bij individuen, identificatiemethoden en waarom het belangrijk is om beelddenken te herkennen voor effectieve behandeling en begeleiding. Verder verkent het de impact van beelddenken op leer- en werkprestaties, evenals strategieën om beelddenkers te ondersteunen in educatieve en professionele omgevingen.

Er wordt specifiek ingegaan op de relatie tussen beelddenken en creativiteit, waarbij voorbeelden worden gegeven van creatieve toepassingen van beelddenken in kunst, design en creatieve beroepen. Bovendien worden visuele hulpmiddelen en technieken aangeboden om de visualisatie te verbeteren en de creatieve output te stimuleren.

De rol van visuele taal in communicatie en de kracht van verbeelding en visualisatie in beelddenken worden onderzocht, samen met de relatie tussen beelddenken en emotieregulatie. Tot slot wordt er gekeken naar toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van beelddenken.

De cursus wordt afgesloten met een sectie over bronnen en aanvullend materiaal voor verdere studie en onderzoek op dit boeiende gebied van cognitieve denkprocessen.

Dit is de opzet van de lessen:

1. Inhoudstafel

2. Inleiding

3. Wat is beelddenken

4. Het verschil tussen beelddenken en taaldenken

5. De voordelen en uitdagingen van visueel denken

6. Hoe herken je beelddenken bij jezelf of anderen?

7. Raakvlakken met andere gedragsbeelden

8. Beelddenken in relatie tot leer- en werkprestaties

9. Creativiteit en beelddenken

10. Visuele hulpmiddelen en technieken voor beelddenkers

11. Visuele taal, zoals symbolen en metaforen, kan een krachtig hulpmiddel zijn in communicatie voor ...

12. De rol van verbeelding en visualisatie bij beelddenken

13. Beelddenken en emotieregulatie

14. Beelddenken in de toekomst: wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen?

15. Bronnen

Terug naar boven